24/6/16

Παγκόσμια ημέρα κατά των ναρκωτικών  
Ιούνιος 2016
«Ξεκίνα την   αλλαγή από   εσένα»

Η Παγκόσμια ημέρα κατά των ναρκωτικών μας βρίσκει εφέτος για άλλη μια φορά με πολλά ερωτήματα, απορίες, θλίψη και αγωνία για την διάδοση όχι μόνον της χρήσης ναρκωτικών ουσιών, αλλά και της βίας παρά τις άοκνες προσπάθειες μας για το αντίθετο.

Προτείνουμε το μήνυμα «Ξεκίνα την αλλαγή από εσένα» διότι εντάσσουμε την αλλαγή τρόπου  ζωής του χρήστη στο πλαίσιο της αναγκαιότητας για αλλαγή της οικογένειας, αλλά  και ολόκληρης της κοινωνίας.

Οι εξαρτήσεις ως  σύγχρονη Λερναία Ύδρα, αποκτούν νέες μορφές. όπως internet, ηλεκτρονικός τζόγος, ηλεκτρονικά παιχνίδια, αλκοόλ, ενώ επιστρέφουν το έκστασις και η ηρωίνη (17.000 χρήστες οπιοειδών μέσα στο 2014),  εφόσον μειώνεται και η τιμή τους ακολουθώντας τη γενικότερη οικονομική κρίση.

Αυξάνονται επίσης σταθερά οι χρήστες κάνναβης που απευθύνονται στα θεραπευτικά προγράμματα σε ποσοστό  22%  αμέσως  μετά τους χρήστες  ηρωίνης.

Τα έσοδα από την πώληση των παράνομων ναρκωτικών ουσιών όπως είναι αναμενόμενο παραμένουν υψηλά και αγγίζουν τα 24 δισεκατομμύρια ευρώ (9 δισεκατομμύρια ευρώ από την κάνναβη, 7 από την ηρωίνη, 6 από την κοκαΐνη, 1,5 από αμφεταμίνες και 0.8 από το έκστασις)

Έχουν δημιουργηθεί 98   νέες νόμιμες ναρκωτικές ουσίες. Επινοούνται  νέες αγορές μέσω διαδικτύου στον επιφανειακό αλλά και στο βαθύ ιστό όπου κάποιος μπορεί να συγκρίνει και να επιλέξει το καλύτερο προϊόν στην καλύτερη τιμή.

Ειδικότερα στη χώρα μας αυξάνονται οι άστεγοι και άνεργοι χρήστες. Όλα τα ανωτέρω οδηγούν σε μια άνευ προηγουμένου βία και παραβατικότητα. Η έξαρση της βίας είναι   αδιαμφισβήτητη ιδιαίτερα τους τελευταίους μήνες, όπου όλοι μας γινόμαστε   μάρτυρες μιας άνευ προηγουμένου επιθετικότητας , μέσω των ΜΜΕ, μιας ασφυκτικής και τοξικής κατάστασης χωρίς όρια, που διατρέχεται από φανατισμό, ομαδικές δολοφονίες, εν ψυχρώ εκτελέσεις και ωμότητες κάθε τύπου.

Όπως φαίνεται σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας , από όπου έχουμε αντλήσει τις παραπάνω πληροφορίες γι’ αυτά τα θέματα, οι τάσεις και οι εξελίξεις για το 2016 συνοψίζονται ως ακολούθως :
Η Ευρωπαϊκή και η Ελληνική αγορά ναρκωτικών συνεχίζεται απτόητη με τους δείκτες της κάνναβης και των διεγερτικών ουσιών να ακολουθούν ανοδικές τάσεις. Ιδιαίτερα επανέρχεται το δημοφιλές διεγερτικό MDMA αλλά και η ηρωίνη μαζί με άλλα οπιοειδή, προκαλώντας ανησυχητική αύξηση θανάτων από υπερβολική δόση. Εξαπλώνονται οι διαδικτυακές αγορές ναρκωτικών δημιουργώντας νέες μεθόδους προμήθειας τους. Διαφοροποιούνται και διαδίδονται τα προϊόντα της κάνναβης. Ιδιαίτερα όσον αφορά την Ελλάδα νομιμοποιήθηκε και πάλι μετά από 80 χρόνια η καλλιέργεια της βιομηχανικής κάνναβης. Επιπλέον άρχισε η λειτουργία  προγράμματος υποκατάστασης στις φυλακές. Η Ελλάδα ήταν από τις τελευταίες χώρες στην Ευρώπη μαζί με τη Λιθουανία και την Τουρκία, όπου δεν υπήρχε κάτι ανάλογο. Ευχάριστη είδηση αποτελεί η μείωση των κρουσμάτων HIV.

Σήμερα λειτουργούν στη χώρα μας 107 δομές θεραπευτικής αντιμετώπισης των τοξικοεξαρτήσεων, όπου έχουν ενταχθεί  παραπάνω από 13000 χρήστες. Συνολικά οι χρήστες οπιοειδών υπολογίζονται γύρω  στους 17000.

Ο «ΘΗΣΕΑΣ» παραμένοντας δυστυχώς ακόμη το μοναδικό πρόγραμμα απεξάρτησης που στηρίζεται από μια Δημοτική αρχή, τον Δήμο Καλλιθέας, συνεχίζει τις θεραπευτικές του δραστηριότητες αντιμετωπίζοντας σφαιρικά το  πολυπαραγοντικό φαινόμενο της χρήσης ψυχοτρόπων ουσιών. Έχοντας στη φαρέτρα του τις θεραπείες μέσω τέχνης αντιμετωπίζει την εξάρτηση ως μια ψυχοσωματική εκδήλωση του τραυματισμένου εαυτού, λειτουργώντας επανορθωτικά όχι μόνο στην ψυχή αλλά και στο σώμα του εξαρτημένου ατόμου. Μέσα από τη μεταφορά της τέχνης αναδεικνύονται και επουλώνονται δύσκολες ψυχικές καταστάσεις και ελλείμματα της προσωπικής του αναπτυξιακής διαδρομής. Παράλληλα μέσα από τη σταθερή οικογενειακή θεραπεία βελτιώνονται, επανεξετάζονται και αναδομούνται οι οικογενειακές σχέσεις και συμμαχίες, ώστε όλοι μαζί χρήστης, οικογένεια και θεραπευτές να συμπορευτούν στο ταξίδι της απεξάρτησης και να φτάσουν στον προορισμό τους, που είναι όχι μόνον η αποφυγή της χρήσης αλλά η γενικότερη αλλαγή στάσης ζωής.

Φαίνεται ότι η χρήση παραμένει ένα πολυπολιτισμικό φαινόμενο και αποτελεί την προβληματική διέξοδο στον ψυχικό πόνο των νεαρών συνανθρώπων μας. Ιδιαίτερα στη χώρα μας σήμερα ο ψυχικός πόνος αποτελεί τον συνδετικό κρίκο ανάμεσα στους νεαρούς χρήστες και τη μεγάλη πλειοψηφία των συμπολιτών μας που αισθάνονται προδομένοι και απογοητευμένοι όχι μόνο από την εξουσία αλλά και από τον ίδιο τους τον εαυτό. Σε μια εποχή που ο ψυχικός πόνος είναι διάχυτος στην κοινωνία, το έργο μας φαντάζει πιο πολύπλευρο και πιο απαραίτητο από  ποτέ άλλοτε.

Στέλιος Κρασανάκης MD
Ψυχίατρος – Δραματοθεραπευτής
Επιστημονικός Υπεύθυνος του Προγράμματος Απεξάρτησης ΘΗΣΕΑΣ



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου